Сформувати замовлення
Колоністу сьогодні 11 років!

17 вересня традиційно вважається Днем народження сімейної виноробні Колоніст!

Чому саме 17 вересня? Тому що саме цього дня 11 років тому у далекому 2005 році було уперше перероблено першу партію винограду на новісінькому щойно зданому в експлуатацію виноробному підприємстві під назвою “Колоніст”. Це був перший виноград сорту Рислінг з власної молодої плантації розміром усього 1,9 га. У ті далекі часи мало хто вірив у проект під назвою “Колоніст”, але сьогодні багато що змінилось. Колоніст з радістю і хвилюванням у цей святковий день розповідає про власні досягнення за 11 років…

З чого усе починалось 

У 2001 році родина Плачкових розпочала з чистого аркушу будівництво виноробні за сучасними технологіями, із залученням кращих німецьких консультантів з будівництва та створення виноробних підприємств.  Через 4 роки виноробня з повним циклом виробництва (від власного винограднику до власної лінії розливу та бутилювання) отримала усі необхідні сертифікати і була здана в експлуатацію. Можна було починати робити вино “Колоніст”! Поступово протягом наступних 2-х років продовжувалось будівництво відомої дегустаційної зали “Колоніст” поряд з виноробнею, яка зараз збирає у рік більше 3000 гостей. Зараз будівля прикрашена авторськими розписами як ззовні, так і всередині. За ці 11 років велику камінну залу з роялем та старовинними гобеленами уже відвідали багато туристів з України та з-за кордону, гостей та відомих осіб. Серед них і екс-президенти,  і екс-прем’єр-міністри, спортсмени, посли багатьох зарубіжних країн та посол Євросоюзу і багато інших політичних діячів, сучасних відомих письменників та артистів, відомих рестораторів та меценатів. А у цьому році Колоніст пишається тим, що вітав на виноробні Блаженнішого Святослава та Владику Йосипа греко-католицької церкви України.

виноробня Колоніст

Будівництво дегустаційної зали "Колоніст", 2006 рік

Будівництво дегустаційної зали “Колоніст”, 2006 рік

Досягнення Колоніста

За 11 років “Колоніст” заявив про себе на європейському ринку. Зараз вино “Колоніст” уже 6 років продається у Великобританії, протягом 1,5 року продавалось у Франції, а з 2016 року “Колоніст” зробив першу велику поставку вина у Польщу. Серед найпопулярніших вин Колоніст закордоном саме два справжніх українських вина зі 100% українських сортів, які були виведені українськими селекціонерами – Сухолиманьске (сухе біле) та Одеське чорне (сухе червоне).

​Каберне-Мерло сухе витримане червоне категорія «Висока гама» 2013 р.У 2009 році вино “Колоніст” було двічі презентовано у Парламенті Великобританії, після чого була зроблена перша поставка вина у Лондон. Це принесло свої плоди, адже один з найкращих винних знавців та критиків Оз Кларк особисто продегустував вино “Колоніст” і сказав: ”Це великий початок. Завдяки винам “Колоніст” Придунайська Бессарабія як виноробний регіон отримає своє достойне місце на винній мапі світу”.

У 2013 році виноробня “Колоніст” була обрана серед починаючих виноробень світу і представлена на міжнародній виставці у Челсі у номінації  Wine Premier Awards. Цю виставку організовують два відомих винних критика Мішель Бетан та Тьєрі Дессев. Вино Колоніст Каберне-Мерло “Висока гама”  на цій виставці зайняло друге місце за результатами професійної дегустації, а за голосуванням відвідувачів випередило переможця на 1000 голосів!

У 2015 році вино Колоніст Каберне-Мерло “Висока гама” урожаю 2013 року отримало почесну нагороду Commended у міжнародному конкурсі International Wine Challenge.  У тому ж році вино Каберне Колоніст було обрано для проведення презентації бокалів найвідомішої марки скла у світі Riedel, яку особисто проводив Георг Рідель — представник третього покоління видатної сім’ї Ріделів!

У 2016 році на виноробню приїхав проходити практику французький студент з Вищої Національної Школи Агрономії в Бордо і місяць навчався виноробству в Україні!

Перший тираж Біссеру, 2015 рік

Перший тираж Біссеру, 2015 рік


Оз Кларк та Іван Плачков, Лондон, 2011 рік

Оз Кларк та Іван Плачков, Лондон, 2011 рік

14340005_1861189587444949_1567933542_o

Колоніст з упевненістю дивиться уперед

Георг Рідель та Іван Плачков, Київ, 2015 рік

Георг Рідель та Іван Плачков, Київ, 2015 рік

Колоніст ніколи не зупиняється на досягнутому, постійно експериментує, залучає нові технології та реалізує новаторські ідеї. Одна з таких ідей з’явилась ще декілька років тому – Колоніст захотів виробляти ігристе вино. Для цього Іван Плачков з дружиною вирушив до кращого регіону світу з ігристих вин – Шампані. Там вони відвідали багато Шампанських домів та підприємств з виробництва обладнання для шампанського. Після чого Іван Плачков поїхав до Великобританії у графство Кент на невеличку виноробню, яка виробляє ігристі вина королівського стандарту. Там він декілька тижнів працював і навчався цьому ремеслу. І тільки після того, як було отримано необхідні знання та досвід, Колоніст був готовий розпочати виробництво власного ігристого вина класичним методом шампанізації у пляшці під власною назвою “Біссер”. Бессарабський Біссер…

Історичний екскурс

Декілька років тому Європейський Союз направив до України комісію з питань дослідження сектору алкогольних напоїв та харчових продуктів з метою підготувати звіт щодо використання європейських КНП (контрольованих найменувань за географічним походженням) на території України. Це стосується, насамперед, продуктів та напоїв, які мали однакові назви з тими продуктами Європи, які можуть вироблятися винятково в одному географічному місці. Наприклад, коньяк, херес, портвейн, шампанське, кагор, пармезан або фета і так далі. Усі ці назви продуктів захищені європейським правом і використовувати у Європі ці назви можуть лише виробники цих продуктів у певному географічному розташуванні.  І це абсолютно вірно, адже Шампанське (до якого так звик український споживач ще з Радянських часів) може вироблятися лише у регіоні Шампань у Франції. Навіть у тій же Франції аналогічне ігристе вино, з такої самої сировини та за аналогічною технологією, називається по-іншому – Креман – якщо воно виробляється не в регіоні Шампань, а на іншій території країни. За результатами даного звіту та роботи комісії Україна отримала 10 років перехідного періоду, за який вона повинна відмовитись від використання даних назв для власних алкогольних чи харчових продуктів та ввести у вживання власні назви. Отже, для виробників таких продуктів постало питання створити загальні назви для даної категорії продуктів.

Один із перших  виробників ще на той час Шампанського, який відмовився від написання слова Шампанське на етикетці, став Артемівський завод шампанських вин. Етикетка тепер говорила: “Ігристе вино методом шампанізації у пляшці”.

От і Колоніст шукав свою єдину назву для майбутнього ігристого. І саме працюючи у Великобританії, Іван Плачков придумав влучну назву для майбутнього ігристого вина – Біссер.

У кінці 2016 року очікується розлив першої партії Біссеру від ТМ “Колоніст”, щоб уже на новорічному столі усі шанувальники вин Колоніст могли святкувати Новий рік з українським ігристим вином за технологією шампанізації у пляшці.

Колоніст не зупиняється на досягнутому 

Колоніст постійно намагається створювати та розвивати бренд “українське вино”. Для цього Іван Плачков особисто проводить дуже багато презентацій вина і розповідає про Придунайську Бессарабію та потенціал цієї землі і людей. Для цього Колоніст щороку робить нові молоді насадження власних виноградників та дозакуповує додаткове обладнання. Для цього Колоніст постійно розвиває нові технології виноробства.

Олів'є Дога, винний консультант Колоніста

Олів’є Дога, винний консультант Колоніста

Наприклад, одна з таких технологій була запроваджена завдяки порадам винного консультанта Колоніста Олів’є Дога. (Олів’є Дога – відомий винний консультант, енолог, засновник і власник компанії Le Faiseur de Vin у Бордо, Франція. Співпрацює з Колоністом у якості консультанта протягом 8 років, приїжджаючи на виноробню декілька разів на рік). Технологія полягає у проведенні бродіння цільних ягід винограду (а не пресованих) у великих дубових кюве об’ємом 3500 та 7000 літрів. Нагадаємо, що Колоніст використовує виключно французький 100-річний та 150-річний дуб як для проведення ферментації, так і для витримки вин. Саме вино Каберне-Мерло “Висока гама” – найвища категорія вин Колоніст – виробляється за такою технологію.  Інша технологія була запроваджена для білого вина Шардоне “Висока гама” – вино почали не тільки витримувати у дубових барріках (французька дубова бочка об’ємом 225 літрів), а й проводити частину бродіння у дубі. До речі, для білого вина Колоніст закуповує унікальні дубові бочки з Франції, у яких дно зроблене з акації. Акація вважається нейтральним деревом, тому дубова бочка не “передублює” вино, а робить його неймовірно м’яким і водночас повнотілим.

Баррік (225 л) для витримки вина, 100-літній дуб, Франція Кюве (7000 л) для бродіння винограду, 100-літній дуб, Франція

Баррік (225 л) для витримки вина, 100-літній дуб, Франція та Кюве (7000 л) для бродіння винограду, 100-літній дуб, Франція


У 2016 році Колоніст закупив новітнє обладнання для ігристого вина та розширив виробництво напівсухого Рислінгу – це вино уже давно зайняло своє достойне місце на ринку України та серед шанувальників. Це унікальне вино виробляється за технологією зупинки бродіння холодом. Тому і зберігається постійно при знижених температурах, щоб зберегти свій неповторний цитрусовий аромат та свіжість.

Для Колоніста 11 років – це тільки початок. З Вашою підтримкою, дорогі шанувальники, з вірою в нас і наше вино, ми також щиро віримо, що зможемо створити бренд “українське вино” та показати світові справжній і прекрасний, достойний і унікальний український продукт!

Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика