Сформувати замовлення
Новорічні страви та вино: рецепти та поради від експертів

Колоніст продовжує серію публікацій з експертами в сфері енології і гастрономії. Цього разу експерти поділилися з нами рецептами новорічних страв у поєднанні з вином. Урізноманітніть свій святковий стіл оригінальними та смачними стравами!

 

«Трайфл із сабайоном»

Євген Клопотенко, переможець  5-го сезону «МайстерШеф», засновник гастромайстерні Confiture


Євген Клопотенко, переможець  5-го сезону «МайстерШеф»

Від редакції: Трайфл — відомий старовинний англійський десерт, який роблять з бісквіта, просоченого алкоголем (найчастіше це шеррі). Відмінною особливістю  трайфлу є поєднання різноманітних смаків, кольорів і звичайно ж шарів бісквіта. Існує думка, що трайфл подобається і багатьом чоловікам. Можливо, потрібно віддати належне поєднанню солодкості та досить міцного алкоголю, яке надає десерту "звеселяючі" властивості.

img_1933Євген Клопотенко: Сабайон — це дивовижний італійський крем-десерт або ж піна-десерт. Так ось, я приготував звичайний бісквіт і залив його найніжнішим кремом сабайон. Таким чином, у мене вийшов надзвичайно смачний трайфл, який тане у роті, бо просочений саме цим кремом.

Але щоб приготувати дійсно смачний сабайон потрібно знати один секрет. Справа в тому, що цей десерт готується з додаванням вина. Тому, чим вино краще, ароматніше і дорожче, тим більш насиченим і смачнішим виходить сабайон. Я в своєму рецепті використовував вино Гевюрцтрамінер, яке має яскравий, трохи пряний аромат, але можна використовувати і звичайне Мускатне. Але пам'ятайте, що секрет цього десерту саме у вині.

Інгредієнти для сабайону:

- 2 яєчних жовтки;

- 40 г цукру;

- 40 г білого вина Гевюрцтрамінер.

Інгредієнти для бісквіта:

- 4 яйця;

- 140 г цукру;

- 300 г борошна;

- 200 мл молока;

- 8 г розпушувача;

- 5 г вершкового масла.

Приготування:

Наливаємо в сотейник воду і ставимо його на вогонь, зверху ставимо миску, щоб вона не торкалася води, і підігріваємо її. В окремій мисці змішуємо жовтки з цукром, переливаємо в миску на паровій бані і активно перемішуємо вінчиком до однорідності і появи піни. Додаємо вино і знову активно перемішуємо. Чим якісніше вино, тим смачніше буде результат.

Для приготування бісквіта необхідно взяти яйця, додати до них цукор і збивати до розчинення цукру. Потім додати в яйця просіяне борошно і все змішати до однорідної маси, щоб в ній не було грудок. Додати молоко і розпушувач. Замісити густе тісто, воно повинно тягнутися. Змастити вершковим маслом форму для випікання, залити в неї тісто і випікати в розігрітій духовці 1 годину при температурі 180 °С.

Дістаємо бісквіт, даємо йому охолонути, і нарізаємо на довільні трикутники. Викладаємо в порційну склянку трикутники бісквіта і заливаємо їх сабайоном. Прикрашаємо цитрусової цедрою.

Рекомендація від виноробні Колоніст:

Для приготування сабайон рекомендуємо біле десертне вино Колоніст Мускатне, яке надасть десерту елегантності та аромату.

Суп з шампанського

Олівьє Дога і Катрін Соказо, пара енологів-виноробів, консультанти виноробні «Колоніст», Бордо (Франція)


 Каті Соказо та Олів’є Дога
Суп із Шампанського БіссерЯк Ви вже здогадались, це рецепт незвичайного коктейлю, дуже популярного у Франції! Ідеально готується з Біссером. Час приготування — 30 хв. Інгредієнти на 8 осіб:

- 1 пляшка шампанського (або іншого класичного брюту, наприклад Біссер);

- 2 лайма;

- ¾ склянки соку жовтих лимонів;

- 1 склянка сиропу з цукрової тростини.

Приготування:

Очистіть лайми та лимон, цедру подрібніть дуже дрібно. Видавіть сік з 2х лаймів та змішайте з соком жовтих лимонів (3/4 склянки). Усі ці інгредієнти змішайте у чаші для пуншу з солодким сиропом. Зробіть це заздалегідь і залиште охолоджуватись. Безпосередньо перед подачею залийте усе охолодженим ігристим. Подавайте у бокалах, розливаючи "Суп з шампанського" ополоником.

Ви будете вражені!

Смачного!

Лосось, запечений з грушею і блакитним сиром

Ольга Романів, співвласниця сімейної компанії з виробництва натуральних соків «Сади Прикарпаття»


Ольга Романів

Дуже проста страва, хоча багатьом здається, що це що щось нереальне, і я витрачаю купу часу, щоб отримати такий незвичайний смак. Рецепт привезений із Франції однією моєю подругою, і якщо хочеться когось покорити і здивувати — це саме те, що треба!

Все дуже просто: філе лосося треба нарізати смужками шириною 5-6 см, зверху покласти кілька слайсів груші, щоб закрити весь лосось, далі блакитний сир — поламати невеликими шматочками і укласти на грушу. Лосось укласти на фольгу, яку потрібно звернути як човник, не закриваючи зверху. Запікати 20-25 хв, ніяких приправ — всю справу зробить сир, просочений через грушу.

До цієї страви я подаю Рислінг напівсухий від Колоніста!

До речі, ще один лайфхак, пов'язаний з вином — поки риба готуватиметься, можна подати як закуску: я запікаю камамбер в духовці 10-12 хвилин цілим, до нього роблю грінки з травами, теж 10-12 хв, + келих червоного вина. Куштували з Каберне-Мерло Колоніст — це нереально смачно!

 

 Запечена домашня качка з айвою та медом

Олексій Ботвінов, Народний артист України, відомий піаніст, кращий виконавець творів Рахманінова у Європі


Олексій Ботвінон

Найбільше усього до Нового року я люблю будь-які страви із запеченої качки!

Мій улюблений рецепт – це запечена домашня качка з айвою та медом. Приготування дуже просте, але результат неперевершений!

Інгредієнти:

- качка;

- айва;

- спеції (сіль, перець, італійські трави);

- мед;

- бальзамічний оцет (або соєвий соус).

Отже, перед тим, як качку нафарширувати шматками айви, добре її змастіть маринадом: мед змішайте з бальзаміко або соєвим соусом, натріть качку сумішшю спецій. Там само гарно змастіть маринадом та спеціями шматки айви. Відправте качку з айвою в духовку. Не забувайте, що качка печеться стільки годин, скільки й важить кілограм. Наприклад, качка вагою 3 кг печеться близько 3х годин. За півгодини до готовності можна відкрити фольгу або кришку (в залежності у чому Ви будете випікати), аби качка підрум’янилась.

Найкраще вино, яке підходить до цієї новорічної страви – це Каберне-Мерло категорії «Висока Гама» від ТМ «Колоніст».

Смачного!

Цибулевий суп

Іван та Алла Плачкови, власники сімейної виноробні «Колоніст»


Іван та Алла Плачкови засновники виноробні Колоніст

Найкращий рецепт для новорічного столу – класичний цибулевий суп!

Ми привезли цей рецепт з Франції і тепер часто готуємо його  вдома. Здається, що класичні французькі страви готувати складно, але це не так! Насправді, цибулевий суп вважався стравою для простого люду в історичні часи. Дуже давно його готували із залишків цибулі та м’яса на продуктовому ринку, щоб нагодувати багато людей.  А зараз цю страву  подають у вишуканих ресторанах!

Отже, Вам потрібно:

- 5-6 великих цибулин;

- м’ясний бульйон (я беру з курятини);

- сир Грюєр;

- 1 столова ложка цукру;

- 1 столова ложка борошна ;

- хліб для грінок (я беру багети);

- вершкове масло.

Цибулевий суп Шардоне Висока гамаПочніть смажити цибулю, нарізану кільцями або напівкільцями, на вершковому маслі. Коли цибуля вже стане золотавою, додайте борошно та цукор. Цукор не дасть цибулі занадто розм’якнути та закарамелізує її, а борошно зробить сік з маслом гарною густою підливою. Продовжуйте тушкувати цибулю, аж поки вона не стане коричневого кольору, приблизно 20 хвилин.

Після цього наріжте хліб невеликими скибочками, товщиною 1-1,5 см, підсмажте у духовці або ж у тостері. Починайте розкладати на порції. Найкраще цей суп запікати уже в окремих тарілочках, у яких і будете подавати. Гарно підходять для цього невеликі керамічні форми. На дно кожної форми кладіть цибулю (1-2 столові ложки), заливайте гарячим бульйоном. Бульйон уже має бути зварений і повністю готовий, гарно підсолений та поперчений. Зверху на бульйон покладіть підсушений шматок хліба та щедро посипте натертим сиром Грюєр. Готуйте у духовці при температурі 180 °С 15 хвилин, поки сир не зарум’яниться! Подавати найкраще з білим сухим вином. Найкраще підходить Шардоне «Висока гама» від Колоніста! Смачного!

Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика