Меню
П’ятого серпня 2013 року в ворота старовинної англійської виноробні Chapel Down Winery, розташованої в місті Тентерден графства Кент, постукав незнайомець. Після співбесіди виявилося, що уродженець України добре розбирається в процесі виноробства. Українця найняли звичайним працівником. Несподівано новий співробітник відмовився від оплати, але у нього була своя місія. Гість ретельно стежив за тим, як англійці виробляють свої ігристі вина. Через кілька тижнів українець поїхав назад на батьківщину.
Дивним робітником був засновник і власник сімейної виноробні «Колоніст» Іван Плачков. Через півтора року він відправив дозрівати в свої підвали першу партію ігристого під власним брендом «Бісер», назва якого й народилося під час роботи в Великобританії. Власне ігристе вино – новітній продукт виноробні Плачкова. Зараз його завод випускає близько 140 000 пляшок на рік, а власні виноградники займають приблизно 30 га.
Згодом виноробство стало для Плачкова не просто хобі. У 2001 році він вирішив побудувати власну виноробню і налагодити серійний випуск свого авторського вина.
Іван Плачков – один з перших, хто більше десяти років тому зайнявся авторським вином. Своє вино колишній міністр палива та енергетики України почав робити в своєму рідному селі Криничне на півдні Одеської області. Місцевий терруар вже був випробуваний виноробами ще на початку XIX століття. Саме тоді предки Плачкова – болгарина за національністю – повернулися в Бессарабію. Головним їх заняттям було виноробство.
Згодом виноробство стало для Плачкова не просто хобі. У 2001 році він вирішив побудувати власну виноробню і налагодити серійний випуск свого авторського вина. Через чотири роки в Криничному заробила виноробня, яку назвали на честь перших болгар-колоністів – «Колоніст». «Виноградарство і виноробство закладено в генетичній пам’яті, – розповідає винороб. – Вино в цих місцях виробляли ще фракійці за часів Стародавньої Греції задовго до появи першої лози на землі сучасної Франції, Італії та Іспанії ».
Виноградник заклали на березі найбільшого озера в Україні Ялпуг. Місце обрали не випадково – тут виноградник отримує подвійну порцію сонячних променів: прямі і відбиті від водної поверхні, що важливо для гарного дозрівання винограду. Береги озера утворюють аеродинамічну трубу, завдяки якій тут постійно дме сильний вітер, який фільтрує виноградники і не дає розвиватися хворобам. Свою роль зіграла і суглинисто-піщаний ґрунт з вапняними шарами на глибині 3-4 метрів, які коріння лози дістають на шостий чи сьомий рік розвитку лози. Криничне лежить на тій же широті, що французький Бордо і італійський П’ємонт. «Всі ці фактори дозволяють« Колоністу »виробляти видатні вина з десятирічним і навіть двадцятирічним потенціалом для витримки в пляшці», – розповідає Плачков.Авторське виноробство в Україні балансує на межі дозвільного захоплення і комерції. Деяким виноробам вдається перетворити своє хобі на прибутковий бізнес, інші, зайнявшись виробництвом вина виключно з метою заробити, захоплюються цією справою назавжди. Ми зібрали три історії підприємців, які прийшли до виробництва авторського, ексклюзивного вина в силу різних обставин. Але всі троє щиро і, ймовірно, назавжди полюбили це заняття.
Повну версію статті на російській мові можна знайти за посиланям:
Чувство вина. Три истории о виноделах, вино которых пьют в Украине и уже распробовали в Европе
Підписатися на останні
новини та події