Сформувати замовлення
Вибір шампанського або ігристого вина до новорічного столу

Зустріч Нового Року — прекрасний привід долучитися до світової еногастрономічної культури, і пригубити келих-другий білого або червоного вина.

Найбільш популярний напій для зустрічі Нового Року — ігристе вино. Чому? Сухе ігристе вино чудово поєднується з різноманітними новорічними стравами, якими традиційно буде намагатися забезпечити новорічні свята будь-яка українська господиня.


Біссер Колоніст

Варто відзначити те, що мелодійний передзвін келихів із шампанським став дійсно масовим явищем на початку дев'ятнадцятого століття з ростом індустріалізації, яка торкнулася і виробників шампанського. З цього часу шампанське стало доступно не тільки для аристократів, а й аудиторії людей "простіше", які приберігали шампанське для дійсно знакових подій.

Слід нагадати, що термін "шампанське" дозволяється застосовувати виключно до тих ігристих вин, які були зроблені у французькій провінції Шампань і за певним технологічним процесом. Метод і технологічний процес, який використовують в провінції Шампань, називається "шампанською технологією" (champagne method). Також його називають ще традиційної або ж класичної технологією (méthode traditionelle). Саме такий метод використовує Колоніст для виробництва власного ігристого вина під назвою Біссер. Метод полягає у вторинному бродінні вина в пляшках під час витримки на дріжджах. Пляшки розміщують в горизонтальному положенні в темних підвалах на 1,5 року. Під час витримки вино в пляшках насичується вуглекислим газом, ароматами дріжджів, здоби, хліба (які притаманні справжньому брюту), набуває необхідну свіжість і так званий «ефект хрускоту». Таким чином, вино стає ігристим в результаті природних процесів бродіння всередині кожної пляшки. Після закінчення витримки дріжджі випадають в осад і необхідно провести процес «дегоржажу». «Дегоржаж» — процес зняття дріжджів за допомогою заморожування з шийки пляшки, де і знаходиться дріжджовий залишок, від якого потрібно позбутися. Якщо його не витягти з пляшки, ігристе буде каламутним. Дуже важливо витримати правильну температуру заморозки осаду, щоб дріжджова пробка при видаленні не кришилася і залишки не потрапляли назад у вино. Невелика кількість лімітованої партії Біссеру дозволяє виконувати дегоржаж на виноробні Колоніст вручну. При цьому заморожені дріжджі вилітають з величезною швидкістю з пляшки під тиском бульбашок. Звичайно, в цьому процесі невелика частина дорогоцінного вина виливається. Ці цінні краплі, які неможливо утримати, винороби називають «доля янгола».

Мюзле з плакеткою для Біссеру

Після дегоржажу Біссер необхідно закупорити брендованою корковою пробкою і закрити мюзле, попередньо додавши дозажний лікер (процес під назвою «дозаж»). Від кількості дозажного солодкого лікеру залежить категорія ігристого вина. Колоніст виробляє класичний брют.

Нагадаємо читачеві, що Україна знаходиться зараз в перехідному періоді, під час якого необхідно вивести з ужитку всі географічні назви алкогольних напоїв і продуктів, захищених міжнародним правом як «контрольовані найменування за походженням». Сюди відносяться всі продукти і алкогольні напої, які можуть виготовлятися виключно в одній зазначеній місцевості. Наприклад: Пармезан, Стілтон, Фета, Портвейн, Коньяк, Херес, Шампанське і т.п.

Україна повинна ввести у вжиток свої власні назви. І Колоніст, запатентувавши назву ігристого «Біссер», є одним з першопрохідців цього складного процесу!

В інших країнах світу, де назву «шампанське» заборонено вживати, з'явилися свої "місцеві" назви ігристих вин.

- Регіони Франції, в яких є виробники ігристих вин (як правило, це Ельзас, Бургундія і Бордо) застосовують термін Креман (Crémant).

- В Італії традиційними назвами ігристих вин є Spumante і Asti (Asti виготовляється з винограду сорту мускат).

- В Іспанії традиційно ігристе вино називають Cava.

Якщо Ви плануєте зустріти свята з келихом "достойного" ігристого вина або ж шампанського, варто подбати про завчасний вибір. Ігристі вина і шампанське класифікують залежно від ступеня солодкості, також застосовується наступний принцип поділу:

Вінтажне і невінтажне шампанське або ігристе вино.

- Вінтажними називають ті види ігристих вин і шампанського, які були виготовлені з урожаю винограду певного року. Великі шампанські дома роблять вінтажне шампанське виключно з урожаю видатного в плані якості та органолептики року. Раніше спостерігалася традиція виробників окремого регіону публікувати про найбільш вдалі в плані якості врожаю роках. Однак останнім часом ця традиція дотримується далеко не всіма виробниками навіть в традиційній французькій Шампані.

- Невінтажне ігристе вино — асамбляжі сортів винограду різного року врожаю. У асамбляжі включають, так звані, резервні вина (вина вдалих років, які визначать органолептику ігристого вина). У ассамбляжі може бути від 10% до 40% резервного вина.

Біссер складається з 100% винограду сорту Шардоне і виготовлене з вин із резервного фонду і молодих вин кращих років 2013-2014-2015.

 

Як класифікують шампанське та ігристі вина?

 

- Non-dosage шампанське — ігристе вино, в процесі виробництва якого не використовували цукор. Такий вид ігристого вина називається: Non-dosage, Brut nature, Sauvage Brut, Ultra Brut, Brut Zero, Suns Sucre, екстра-брют, брют-кюве. Вважається найбільш шляхетним і дорогим видом ігристого. Звичайно, що в шампанському Non-dosage присутній залишковий (природний) цукор, який сформувався в процесі ферментації винограду. Вміст цукру в ігристих винах Ultra Brut не перевищує 6 грамів на літр.

- Шампанське Брют (Brut) — обирає більшість поціновувачів хорошого шампанського або ігристого вина. Це пов'язано з тим, що цукор приховує смак якісного шампанського. Примітно те, що слово "brut" має на французькому кілька значень, таких як брутальний, неотесаний, неограненний. Шампанське Брют (Brut) прекрасно поєднується з більшою частиною страв новорічного столу і не викликає процесів бродіння в шлунку. Головною особливістю ігристих вин "brut" є відсутність похмілля (при розумних дозах вживання). Брют містить 1,5% цукру (не більше 15 грам на літр) і 10,5-13,5% об. спирту (солодкі ігристі вина містять цукор не менше 85 грам на літр). Брют — це найпоширеніша в світі категорія шампанських та ігристих вин.

Біссер — це класичний брют з вмістом цукру не більше ніж 12,5 г/л.

- Extra sec або Extra dry. Дана категорія шампанського та ігристих вин є "проміжної" і містить від 1,5% до 2% цукру.

- Напівсолодке / сухе шампанське (Sec, Dry). Дуже популярний в країнах СНД вид ігристих вин, вміст цукру в якому досягає 17-35 грам на літр шампанського. Традиція зустрічати Новий рік з напівсолодких шампанським пояснюється дуже легко. Ігристі вина масового виробництва мають масу недоліків, приховати які можна більш високим вмістом цукру.

- Demi-sec (ще називається Rich, на італійських ігристих Demi-seco / semi-seco) — в цю категорію ігристих вин і шампанського цукор з дріжджами додають в пляшку. Напівсухе шампанське є супутником жіночих вечірок і компаній завдяки своєму солодкому, приємному смаку. Напівсухе шампанське є компонентом багатьох десертів і коктейлів.

- Doux — десертне шампанське, яке ще називається Sweet. Таку назву мають солодкі шампанські вина, вміст цукру в яких може перевищувати 50 грам на літр. Зараз виробництво таких десертних ігристих вин знаходиться фактично на нульовому рівні.

 

Сорти і кольори шампанського та ігристих вин

 

Як правило, шампанське та ігристі вина виробляють з білого винограду сортів шардоне (chardonnay), піно меньє (pinot meunier) і піно нуар (pinot noir). Іноді винороби застосовують додавання інших сортів винограду. Шампанське та ігристі вина поділяють на такі сорти:


Класифікація шампанського та ігристих вин

- Cuvees de prestige, special або delux. Серед справжніх цінителів ігристих вин Cuvees de prestige вважається найбільш знаковим і преміальним. Шампанське або ігристе вино Cuvees de prestige виробляють з найбільш якісного (преміального) винограду, який відноситься до категорії Grand Cru. Шампанське Cuvees de prestige, як правило, є вінтажним.

- Шампанське або ігристе вино Blanc de blancs. Виробляють з винограду сорту шардоне без домішок і додавання будь-яких інших сортів винограду. Шампанське Blanc de blancs може бути жовтого або золотистого кольору. На частку Blanc de blancs доводиться всього лише близько 5% від обсягу виробництва шампанського. Чому саме така цифра? Все дуже просто пояснити — саме такий відсоток шардоне високої якості винороби Шампані можуть виділити для виробництва шампанського blanc de blancs.

Біссер відноситься до даної категорії, так як виготовлено з винограду сорту шардоне, вирощеного на власних плантаціях Колоніст, і має світло-золотистий відтінок.

- Шампанське Blank de noirs за аналогією з Blanc de blancs виробляють з темних сортів винограду (піно нуар разом з піно меньє).

- Шампанське і ігристе вино Rose отримують шляхом змішування (т.зв. ассамбляж) білого і червоного сортів винограду або ж методом обмеженої мацерації, коли виноград віджимається під власною вагою і сік отримує рожевий колір завдяки короткому часу контакту з шкіркою.

Колоніст з цього року вирішив всім своїм шанувальникам зробити подарунок до свят! Щорічно Колоніст оголошує місяць знижок на всі вина в розмірі 10%, починаючи з дня Святого Миколая 19 грудня аж до Водохреща 19 січня. Таким чином, всі свята, включаючи Новий Рік та Різдво, можна зустріти з Колоністом — чесним українським вином. Знижка надається виключно в інтернет-магазині Колоніста http://kolonist.com.ua/магазин/


new year kolonist

Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика