Молоде вино – що це?

Иван Плачков Колонист Аграрная партияА чи знали Ви, що молоде вино буває лише раз на рік, і що справжнє молоде вино неможливо транспортувати? А чи знали Ви, що молоде вино можна пити лише протягом декількох місяців і лише на виноробнях? А чи знали Ви, що молоде вино є одним з найкорисніших продуктів природи? «Колоніст» розкаже, чому…

З якого винограду роблять вино?

Збір врожаю традиційно починається в кінці літа та триває півтора-два місяці. Є ранні сорти технічного винограду, які дозрівають уже в кінці серпня і повністю готові до переробки. Нагадаємо, що технічними сортами винограду є ті, з яких роблять вино. Ягоди, як правило, маленького розміру, досить щільні та мають солодко-терпкий смак з кислинкою. А виноград, який ми звикли їсти, називається столовим. Він дуже соковитий, солодкий та має великі ягоди.

Першими у Придунайській Бессарабії, де більше 300 сонячних днів на рік, дозрівають технічні мускатні сорти винограду. Тому «Колоніст» розпочинає збір врожаю саме з них. З мускатних солодких сортів виходить неймовірне молоде вино, заради якого в Колоніст з’їжджається протягом серпня-вересня величезна кількість людей. Саме у цей період на виноробні «Колоніст» можна не тільки пити молоде вино (яке буває лише раз на рік!), а й власноруч збирати виноград і давити його ногами під запальну музику.

“Вибух” смаку Вам забезпечено!

Молоде вино – це ферментований виноградний сік із залишками дріжджів. Іншими словами, це вино – якому всього-на-всього декілька тижнів. Вино не стабілізоване, тому його постійно потрібно зберігати при знижених температурах, адже воно може почати бродити у будь-який час. Ви, напевно, знаєте, що за стародавніх часів використовували природні, так звані «дикі» дріжджі, але зараз уже є можливість процес бродіння проводити за допомогою «чистої культури дріжджів». Вони передбачувані у своїй поведінці та допомагають контролювати бродіння. «Колоніст» дуже слідкує за температурою бродіння вина – вона не повинна бути вища за 18-22 градусів Цельсія. В іншому разі, вино почне сильно нагріватися і розпочнеться процес пастеризації! І як тільки вино наближається кінця бродіння – цей небесний нектар, дар природи і є молодим вином. Як Ви здогадались, таке живе вино неможливо транспортувати на далекі відстані. Сміливці, які хочуть узяти з собою пляшку-другу молодого вина, ризикують повністю його втратити через «вибух»! Ефект розбовтаної пляшки теплого шампанського забезпечений! Воно просто зірве кришку та вирветься на волю!

Молоде вино постійно змінюється, тому кожного дня воно буде різне на смак. Дріжджі будуть продовжувати переробляти природний цукор виноградного соку і у результаті насичувати молоде вино алкоголем. Живих дріжджів з часом ставатиме менше, і солодкий смак зміниться на класичний смак сухого вина. До речі, сухе воно і називають «сухим», бо воно вибродило «насухо», тобто дріжджі з’їли увесь природний цукор винограду, і процес бродіння повністю закінчився. Ось чому усі бажаючі насолодитись цим неперевершеним напоєм поспішають саме у серпні-вересні відвідати виноробню «Колоніст», адже можна запізнитись і пропустити такий довгоочікуваний смак.

Омолодитися та оздоровитися допоможе…

Уявіть, що, п’ючи молоде вино, Ви насичуєте свій організм вітамінами, мікроелементами, природними амінокислотами, сонцем Придунайської Бессарабії. А у винограді амінокислот найбільша кількість у порівнянні з іншими ягодами, фруктами чи овочами. Деякі з цих амінокислот навіть є у молоці матері! Найцікавіше, що молоде вино – не відфільтроване, тому на вигляд нагадує «молоко»! Недарма його постійно порівнюють з молоком матері! Додайте до усього корисного живі дріжджі і отримаєте надзвичайно корисний продукт! Молоде вино надзвичайно добре допомагає при багатьох хворобах органів внутрішньої секреції, наприклад, дизбактеріозі, адже природні винні дріжджі покращують травлення. Молоде вино має оздоровчий та омолоджувальний ефект для організму, навіть можна схуднути! Та один з найцікавіших ефектів на організм від молодого вина – це ефект афродизіаку! Усі закохані парочки недарма проїжджають винні дороги під час Гроздоберу у Німеччині, Італії та Франції, а тепер і в Придунайській Бессарабії. Чи можна уявити поїздку на виноробню без романтичного вечора, келиха вина і справжнісінького кохання? Навряд чи!

Давіть виноград лише босими ногами!

гости на винодельне КолонистПід час збору врожаю виноробня «Колоніст» збирає дуже багато гостей. Усі вони хочуть поринути у світ вина, відчути вітер на виноградниках, почути шелест виноградного листя, власноруч зібрати виноград, а потім подавити його ногами, як це робили у стародавні часи. На території Придунайської Бессарабії, де і знаходиться виноробня «Колоніст» та виноградні плантації, ще за часів Стародавньої Греції фракійці, щоб зробити вино, давили виноград босими ногами. Чому саме босими? Тому що п’ятами неможливо роздавити кісточки  у ягодах винограду, що є дуже важливим. Адже кісточки містять велику кількість гіркоти, і якщо роздавити хоча б одну кісточку – гіркота перейде вину і воно вийде гірким.

Зараз виноробня Колоніст оснащена найсучаснішими пневматичними пресами для цього процесу. Але заради розваги і щоб віддати дань історії та отримати неперевершені відчуття прямо на виноградниках, усі бажаючі мають змогу відчути виноград на дотик та подавити його босими ногами у дерев’яних «шарапанах». Це спеціальні форми, які дозволяють зібрати увесь видалений ногами сік. А давним-давно шарапани були видовблені з каменю. Усі гості виноробні з великим задоволенням танцюють у шарапанах з виноградом під музику з відомого фільму «Приборкання норовливого» з Челентано. А він, як справжній палкий італієць, а тепер і винороб, точно знається на цих справах!

Збір винограду – це теж мистецтво

колонист_сбор урожая

Іван Плачков, засновник виноробні «Колоніст», щороку протягом двох місяців під час збору врожаю перебуває на виноградниках. Адже період молодого вина є найвідповідальнішим для майбутнього вінтажу. Саме від того, коли зібрали виноград і як його переробили залежатиме майбутнє вино цього року. Поділимось з Вами деталями: виноград на плантаціях «Колоніста» збирають виключно вручну. Спеціально чекають технологічної зрілості ягід – коли показники цукру, кислотності та pH відповідають необхідним нормам. Тільки після ретельних аналізів у лабораторії виноробні можна виходити на збір. Як правило, збір починається рано-вранці, а інколи і вночі, тому що виноград потрібно зберегти прохолодним. Якщо збір продовжується у спеку, виноград обов’язково транспортують у переробний цех виноробні у спеціальних машинах-рефрижераторах. Це дає змогу уникнути початкового бродіння ягід ще по дорозі на первинну переробку, а в майбутніх пляшках – уникнути завищеної кислоти у смаку та ароматі, так званої «оксидації». Між збором та переробкою, як правило, проходить не більше години. Як Ви, напевно, здогадались, якщо вночі пройшов дощ, то наступного дня запланований збір винограду відкладається до того часу, поки кислотність у ягодах не вирівняється, і аналізи не покажуть необхідні показники. Тому ми залежимо від природи, а в неї ми намагаємось не втручатись взагалі. У результаті ми отримуємо ягоди, які дає нам бессарабський терруар – поєднання кліматичних умов з властивостями ґрунту, кількістю сонця й вітру та географічним розташуванням виноградників. Плантації «Колоніста» розташовані на похилих схилах найбільшого прісноводного озера в Україні – Ялпуг. Ще одна перлина природи, яка приваблює туристів у ці неймовірні краї. Отже, при виробництві вина “Колоніст” усі технологічні процеси, починаючи з обробки виноградників до бутилювання, відбуваються в гармонії з природою.

“У всіх бессарабських болгар виноробство з народження закладене у генетичній пам’яті”, – Іван Плачков

Иван Плачков, гостьи винодельни КолонистІван Плачков особисто показує свою виноробню та знайомить з подробицями технологічного процесу. Усі гості із задоволенням спілкуються з ним особисто, адже він з особливою пристрастю та гордістю розповідає про свій рідний край (Іван Плачков народився у селі Криничне Одеської області, де і збудував виноробню), про виноградники та про те, як він робить вино – уміння, яке, за його словами, «у всіх бессарабських болгар з народження закладене у генетичній пам’яті».

Саме зараз відбувається збір  урожаю 2016 року, та проходить Фестиваль молодого вина на виноробні «Колоніст».

Кожного дня виноробня збирає близько 70 гостей! За цей час на виноробню встигли приїхати багато гостей з усіх кутків України! Серед них сомельє, представники медіа, а саме команда 1+1 для зйомок репортажу про виноробню, а також багато туристів з усієї України та з-за кордону, які просто хочуть більше пізнати світ вина та долучитись до священного процесу збору врожаю.

Окрім цього, була проведена зустріч з аграріями Одещини за участі лідера Аграрної партії Віталія Скоцика, під час якої на виноробні «Колоніст» обговорювались питання аграрного сектору України, зокрема шляхи, які забезпечать нам розвиток виноградарства і виноробства України.

Ще не визначились, де провести вихідні?

Виталий Скоцик давит виноград

Збір триватиме до середини жовтня, тому виноробня «Колоніст» чекає і на вас, дорогі гості! 

Уся інформація стосовно відвідування виноробні, маршруту та найближчих готелів доступна за телефонами:

(044) 499-40-21 – центральний офіс;

(063) 683-96-48 – Інна Зикіна, менеджер ТМ Колоніст;

(096) 452-64-12 – Наталія Чанева, директор виробництва.

Також звертайтесь до нас на нашій сторінці у Facebook: Wine Kolonist.

Будемо раді Вас вітати на виноробні «Колоніст»!

Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика