Сформувати замовлення
Олімпійський рівень. Конкурс ASI визначив кращого сомельє Світу

У цьому році в Антверпені відбувся ювілейний (50-й!) Конкурс сомельє Association de la Sommellerie Internationale (ASI). Престижний Всесвітній конкурс сомельє проводиться кожні 3 роки, на кшталт Олімпійських ігор, які, як відомо, проходять кожні 4 роки й також вимагають роботи та праці протягом багатьох років підготовки. У кандидатів на звання кращого сомельє світу є всього 3 дні, щоб продемонструвати результати тривалого періоду свого навчання та роботи.

У конкурсі ASI 2019 року 66 сомельє з 62 країн змагалися в трьох найскладніших турах з кращими з кращих з усього світу. Для того, щоб претендувати на участь у даному конкурсі, кандидати мають бути членами місцевої філії ASI у своїй країні та працювати в ресторані, винному барі, продуктовому або бізнесі з вироблення й продажу вина. Кожному з учасників конкурсу потрібно було вже проявити себе, вигравши свої регіональні та національні змагання, які також організовані і проводяться за стандартами ASI.

конкурсанти Кращий сомельє світу

Окрім обов'язкових конкурсних турів, Association de la Sommellerie Internationale в цьому році був емоційно насичений. У фіналі на сцені Центру Елізабет зібралися переможці, кращі сомельє світу за всі 50 років проведення конкурсу, крім одного представника - легендарного сомельє Жерара Бассета з Великобританії, який помер у січні цього року. Британець Жерар Бассет  - це унікальний сомельє, єдиний, кому вдалося об'єднати звання: «Майстер вина», «Майстер сомельє», «Винний бізнес», «Магістр природних наук в галузі виноробства» і «Найкращий сомельє у світі». Віддаючи шану та данину почестей великого британського сомельє, в присутності дружини й сина Жерара Бассета, Андрес Росберг, президент Міжнародної асоціації сомельє, анонсував створення «Нагороди за життєві досягнення Жерара Бассета». 

Для того, щоб стати фіналістом ASI, сомельє потрібні роки або навіть десятиліття відданості справі. Підготовка до участі займає роки роботи та досвіду, коли кандидати відточують свої знання, відвідуючи дегустації, вивчають найширший асортимент вин і спиртних напоїв, відвідують виноградники, спілкуються з виноробами, стежать за новинами галузі, дізнаються про будь-які нові найменування та запам'ятовують безліч нової інформації. Цього року представником від України стала шеф-сомельє винного бару Wine Not - Анна Потоцька, переможниця конкурсу «Український сомельє 2017».

Конкурсна програма Association de la Sommellerie Internationale 2019 року складається з 2-х відбіркових турів, які проходять в закритому режимі, та фіналу.

Перший етап - перевірка теоретичних знань: сліпа дегустація червоних і білих вин (15 хвилин) і сліпа дегустація міцних спиртних напоїв (3 хвилини); тестування - 60 питань про вино, сорти винограду, винні регіони переважно з Японії, Китаю, Хорватії, країн Скандинавії, Словенії.

Другий етап - перевірка сервісу. Необхідно подати біле вино для двох гостей, визначеного року врожаю.

Переможцем цього року став Марк Альмерт (сомельє готелю Baur du Lac в Цюріху, Німеччина), який у важкій боротьбі в фіналі виборов звання «Кращий сомельє ASI у світі».


Змагався Марк з сильними суперниками: сомельє з Данії - Ніна Хейгаард Йенсен  (ресторан Kong Hans Kælder в Копенгагені) і Раймонд Томсонс (ресторан Vincents, в Ризі, Латвія) з титулом «Кращий сомельє Європи». Варто зазначити, що окрім своїх професійних навичок, Марк підкорював аудиторію, журі, учасників й гостей фіналу своїм неабияким характером і чудовим почуттям гумору. Варто також відзначити, що Марку вдалося після тривалої перерви повернути титул кращого сомельє в Німеччину. Останній раз перемогу в Німеччину привозив Маркус дель Монего в далекому 1998 році.

24 квітня 2019 року відбувся конкурс «Найкращий сомельє України». Цей титул отримав Олександр Меєр (шеф-сомельє ресторану-енотеки Vino е Cucina), і, можливо, саме Олександр стане переможцем наступного, 51-го Association de la Sommellerie Internationale (ASI). 

"Колоніст" щиро вітає Олександра й бажає йому перемог міжнародного рівня.



Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика