Сформувати замовлення
Цікаві факти про коркове дерево і коркові пробки для вина

Коркова пробка є однією з основних складових високоякісного і смачного вина. У наш час ми чуємо часті суперечки про відкоркування вина. Одна сторона вважає гвинтову пробку для вина більш прийнятною через демократичность ціни і особливої ​​популярності у виробників Нового Світу. Друга сторона, категорично проти гвинтових пробок, вважаючи класичну укупорку корковою пробкою найбільш ефективним способом зберегти букет і смак вина.

Давайте розберемося в цьому питанні разом.

Чим цінні у виробників коркові пробки і чому найдавніші винні будинки віддають перевагу саме їм для своїх вин?

З чого робиться пробка для вина і чому їй віддають більше голосів цінителі вина?

Корковое дерево або корковий дуб (Quercus suber) - це унікальна рослина, яка володіє регенеративними властивостями і єдина в світі підходить для виготовлення класичних пробок для вина.

коркове дерево.jpg

Сьогодні відомо близько 10-ти місць штучно вирощуваних плантацій коркового дуба, але першість за якістю кори для виготовлення пробок вже давно утримує Португалія. Пробки саме з цієї країни користуються найбільшою популярністю у виноробів і говорять про якість підходу виноробів до свого кінцевого продукту.

Коркове дерево виростає на висоті від 400 метрів над рівнем моря, досягає у висоту до 20 метрів і живе до 300 років. Критична для життєдіяльності коркового дерева температура - нижче 20 градусів тепла, рослина категорично не переносить холодів, тому й виростає виключно в теплому кліматі. Перший «урожай» кори можна збирати після того, як дереву виповниться не менше 25 років. Штучно вирощують коркові дерева також в Марокко, Італії, Франції, Алжирі та Тунісі.

Аналогом коркового дерева з вершин Західного Середземномор'я може бути корковий Дуб Оксамит Амурський.


Слід зазначити, що українська сімейна виноробня «Колоніст» для закупорювання своїх вин використовує виключно португальські пробки.

корковое дерево.JPG

Чому так популярна коркова пробка?

Коркова пробка виготовляється з кори коркового дуба і є унікальною за своїми технічними якостями: повітро, газо- і водопроникності. Вся справа в унікальній структурі кори.

Кора коркового дерева складається з відмерлих клітин рослини, які схожі на мікро бджолині соти, мають вигляд численних деревних каналів і просякнуті суберином (клітинним соком). Щільність коркової пробки в 4-ри рази менше щільності води. Саме сукупність всіх цих факторів дає корі такі унікальні властивості - не піддається зовнішнім чинникам і зберігає свої герметичні властивості, що безцінне в виноробстві.

Коркова пробка хорошої якості не розсохнеться і не вбере велику кількість рідини. Незважаючи на свою легку вагу, саме через структуру сировини виробництва, якісна коркова пробка щільно закупорює вино, не даючи потрапити повітрю в пляшку і зберігаючи всі органічні та смакові властивості вина.


Історичний факт!

Вперше коркова пробка для закупорювання пляшок з вином датується 17-м століттям. А саме П'єр Періньон в 1688 році для свого легендарного шампанського вперше використав коркову пробку для закупорювання ігристого напою, яка надалі стала кріпитися на мюзле (дротове кріплення).

Але варто зазначити, що за даними вчених,

перші варіації коркових пробок знаходили при розкопках Давнього Єгипту.


Про що може розповісти коркова пробка


В гостях або ресторанах можна часто побачити картину, коли при відкритті пляшки люди «нюхають» пробку тільки що відкоркованого вина. Про що ж може розповісти коркова пробка любителям вина?

Волога на пробці вина говорить про правильне зберігання напою - в горизонтальному положенні. У такому положенні вино має постійний контакт з пробкою, і, якщо говорити про високоякісні пробки для винних пляшок, наприклад, коркові пробкі з Португалії, на які волога не впливає, на пробці залишається букет вина. І в такому випадку Ви, дійсно, понюхавши пробку, зможете «познайомитися» з вином ще до його розливу в келихи.

Крім того, винороби усього світу досить часто наносять на пробку свій логотип або назву торгової марки, що говорить про справжність вина певного виробника.


Як виготовляються пробки з коркового дерева?


Коркова пробка високої якості - це органічний і екологічно чистий продукт. Збір кори починається в травні і триває ціле літо, до серпня місяця. Зрізати кору для виробничих потреб починають після того, як кора зростає не менше ніж на 3 сантиметри від стовбура дерева.

Після того, як кора дуба відокремлена від стовбура, її просушують не менше півроку і після чого кору виварюють і дезінфікують, а завдяки термічній обробці пласти кори випрямляються. Після цих процесів всю сировину переглядають на придатність для використання кори в виробництві пробок для вина.

Частина сировини, бездоганної якості йде на виготовлення пробок, а частина передається на промислові та декоративні виробництва: виготовлення взуття, меблів і для використання в будівництві.

Сировину для винних пробок відбілюють (в наш час часто використовують для цих цілей перекис), нарізають на смужки необхідної висоти, вирізають форму пробки - і продукт готовий!

А для того, щоб пробка вина краще піддавалася укупорці, її спеціально обробляють парафіном або воском, що надає пробці блиск і естетичний зовнішній вигляд.

Екологам і захисникам природи не варто переживати за зникнення коркового дуба в природі. Регенерація кори коркового дуба триває від 9 до 100 і більше років. При цьому, саме дерево не гине.

Тенденція заміни коркової пробки на гвинтову ставить під загрозу зникнення цілих селищ з особливою культурою по вирощуванню і догляду за плантаціями коркових дерев. У разі, якщо винороби почнуть повально шукати альтернативу натуральній корковій пробці - місцеве населення втратить інтерес до цієї рослини, що призведе до неминучої загибелі і зникнення унікального на нашій планеті коркового дуба.


Особливості коркової пробки в виноробстві

Більшість виноробів і раніше залишають для себе в пріоритеті використання натуральних коркових пробок. І це не данина традиціям чи наслідування класичним винним домівках зі світовим ім'ям. Вся справа в унікальності пробки. Її технічні властивості дозволяють продовжувати процес виноробства і після розливу вина в пляшки. Тим сортам вин, які продовжують дозрівати в пляшці або припускають тривале зберігання, виключно коркова пробка дозволить продовжити процес дозрівання. І завдяки особливим властивостям герметичності забезпечить гарантію збереження вина, а також виключить вплив зовнішніх факторів і, як наслідок, виключить втрату смакових якостей і букета вина.


Застосування кори коркового дуба в промисловості

Сировина, яка не пішла в виноробство, знаходить своє друге життя. Завдяки своїм унікальним властивостям кора коркового дерева ефективно використовується в будівництві. Все що стало непридатним до виготовлення пробок, ретельно подрібнюється, перемішується і формується або в брикети, або в величезні пробкові полотна, з якого можуть вирізати панелі для будівництва, машинобудування, дрібного виробництва: виготовлення кухонного начиння або передавати на виробництво з пошиття взуття - пробкова підошва високого цінується у виробників взуття.


Завдяки своїм унікальним властивостям з вторсировини коркового дерева виготовляються засоби порятунку на воді: брикетами коркового дерева заповнюють жилети і наповнюють рятувальні круги.

Гарна ідея під вино

Сьогодні в інтернеті досить часто можна знайти величезну кількість лайфхаків по використанню коркових пробок в декоруванні кімнат, офісів, ресторанів і т.д. Практично в кожній великій компанії є людина, яка збирає пробки: декорування ваз, кухонних панелей, створення фото рамок, килимки, підставки під келихи, картини, декорування меблів і багато-багато іншого. Варіантів сила-силенна. 

Five Creative Ways To Reuse Wine & Champagne Corks.jpg

А хороша ідея для використання винної пробки приходить саме під келих смачного натурального вина.


Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика