Сформувати замовлення
Клімат

Виноробний регіон Одеської області утворюють Бессарабія і Причорномор'я.

Бессарабія займає територію між річками Прут, Дністер і гирлом Дунаю та Чорним морем. Клімат вологий, помірно-континентальний із впливом морського. Зима м’яка і мінлива, малосніжна, з короткочасними міцними морозами до -30°C (що трапляється зрідка) і сильними вітрами, особливо в лютому. Проте середня температура -2°C. Весна похмура і туманна через вплив Чорного моря. Влітку спекотно і сухо, з середніми температурами +30°C, але як правило останніми роками глобальне потепління підняло помітку до усіх +40°C. Восени тепліше, ніж навесні, середня температура +10,8°C, але буває до +34°C. У регіоні спостерігаються часті посухи, пилові бурі і суховії.

Але та частина, де розкинулася сімейна виноробня "Колоніст", розташована у долині озера Ялпуг. І тут сформувався свій унікальний мікроклімат, який дуже нагадує середземноморський.

Середземноморський клімат – це тип клімату без вираженого контрасту між сезонами, спекотним сухим літом і м'якою відносно вологою зимою. Це ідеальні умови для вирощування винограду.

Інша частина Одеської області Причорномор'я розташована на північному-сході від Бессарабії. Тут рівнинний рельєф, що підходить для вирощування винограду для столових ординарних вин – як кажуть, на щодень. Цікава географія Причорномор‘я. Його ландшафт формують степи, солоні лимани.

Місце сили Бессарабії

"Вино – це згусток енергії, яким лоза живить кісточку винограду з глибин землі", – впевнений засновник сімейної виноробні "Колоніст" Іван Васильович Плачков, яка, як ми вже знаємо, розташована на східних схилах найбільшого прісноводного озера в Україні – Ялпуг (протяжність близько 40 км) у південно-західній Бессарабії, яку зараз називають Придунайською.

Мало хто знає, що найбільше прісноводне озеро України розташоване на території Придунайської Бессарабії. Це друге найбільше озеро у Європі після угорського Балатон. Площею 149 кв. км. У перекладі з тюркської мови назва озера Ялпуг означає "промениста долина".

Тут панує м’який середземноморський мікроклімат, а виноградні лози плекаються вологою озера і подвійним сонячним світлом та теплом, що віддзеркалює водне плесо. Тутешні рельєфи створюють так званий ефект аеродинамічної труби, тобто добряче продуваються вітрами майже 300 днів на рік. Уявити лише, такі повітряні фільтри майже не залишають шансів на виживання жодним шкідникам і хворобам. Відповідно це дає змогу менше втручатися в обробку винограду. Високі температури на поверхні ґрунту захищають лози від шкідників. У липні-серпні температура на поверхні ґрунту може сягати 70 градусів. Вишенькою на кліматичному торті Бессарабії є глини, суглинки і поклади вапняків, багаті на мікроелементи.

Та найголовнішою особливістю Придунайської Бессарабії є різкий перепад денних і нічних температур під час дозрівання винограду у липні-серпні. Температура іноді може падати навіть удвічі. Це забезпечує винограду високу кислотність, яку ягоди накопичують під час холодних ночей, та гарний цукор, що ягоди набирають під час щоденної спеки.


Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика