Сформувати замовлення
Що таке "екстремальне" вино

Коли звучить скептична думка, що український клімат не зможе сприяти виробництву якісного вина, слушно буде заглибитися в тему екстремального виноробства. 

З огляду на те, що найкраще вино роблять винороби між 30 і 50 широтами в обох півкулях, побачити виноград ближче до арктичної зони на грані фантастики. Але це реально. Винороб із ПАР Крістофер Троттер вирощує у шотландському Файфе 200 лоз, що дають першокласне вино. І головною проблемою він вважає не сильні вітри і мінімум сонця, і відповідно загрозу вимерзання лоз, а оленів.

Німеччина примудрилася розбити виноградники на острові Зільт поблизу Данії, а 55° – це далеко не "винна широта". У німецькому Мозелі виноградники розкинулись на крутих схилах між альпійськими горами і Північним морем. Лози тут наскрізь продуваються холодними східними вітрами.

Trittenheim-Mosel-Germany6 (Копировать).jpg

Щоб зібрати врожай, людина має добряче прокачатися у спортзалі, або ж виходити на виноградник під наглядом тренера. Тому що кут підйому на деяких ділянках дорівнює 68 градусів. Такі екстремальні умови склалися на горі Кальмонт, що є найкрутішим виноградником світу.

 111333.jpg

Загалом 30% виноградників Німеччини розташовані на схилах під кутом понад 30 градусів.

Не даремно у Німеччині серед виноробів побутує вислів, що збиральників винограду видно здалеку – у них одна нога коротша за іншу.

Титанічні зусилля варті результату. Німеччина славиться найкращими Рислінгами і унікальними "крижаними винами" – Icewine. До речі, дізнавшись про технологію виготовлення айсвайнів, починаєш вряди-годи вірити в магію.

Складність виробництва айсвайнів у тому, що виноград залишають на лозі до морозів, а винороб має дочекатися особливого періоду для збору врожаю. Ускладнюють підготовку до збору птахи і звірі, які не проти поласувати взимку чимось смачненьким.

Таким чином для виробництва айсвайнів мають з’явитися такі умови:

  • виноград має промерзнути на лозі близько 2 тижнів;
  • збирати виноград можна лише після того, як температура опустилася до -8°C градусів;
  • збір відбувається лише вночі;
  • важливо до сходу сонця відтиснути ягоди, щоб отримати лише сусло, без замерзлої води. В іншому разі розтоплені кристалики води потраплять у концентрований сік і розбалансують вино, тому зривати виноград треба у товстих гумових рукавичках, інакше ягода може розтопитись;
  • на 0,5 л айсвайнів знадобиться 16 кг переробленого винограду.

Ось чому Icewine – це магічне вино.

Греція, як і південь України, потерпає від частих сильних вітрів. І якщо вам пощастить якось побачити акуратно викладені гнізда з виноградних лоз, знайте, що це древній метод формування куща, а не оселя птахів. Він оберігає виноград від жорстких вітрів.

А як виростити виноград на острові, на якому майже немає дощів, прісної води, зате є лише пісок і 300 вулканів? Це щось з області фантастики. Однак вино і природнє видовище іспанського острова Лансарот манять винолюбів з усього світу.

 2189.jpg

Виноградна лоза там росте у спеціальних метрових лунках, діаметром близько 5 метрів. Вони захищені базальтом. Виноградники нагадують кратери на попелястих вулканічних ґрунтах. Всього на Лансароті 10 тисяч таких лоз. Звісно, що про машинний збір річ не йде – лише ручна робота (збиральники спускаються у "кратери", збирають врожай у корзини, а потім власноруч піднімаються на поверхню).

У Вірменії суворі зими змушують на багатьох виноградниках прикривати землею лозу, щоб захистити її від морозу.

"Щоб зробити добре вино, лоза має страждати", – кажуть винороби. 

Приклади екстремального виноробства якнайкраще підкреслюють її правдивість.

Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика