Три корисні підказки від Колоніста, як вибрати пляшку якісного вина

Вино супроводжує людство понад 10 тисяч років! За цей час вино змінювалось, виноробні технології розвивались, з’явились нові вина, з’явилось нове виноробне обладнання, винороби багато чому навчились. Але одне залишилось незмінним: роль вина у нашому повсякденному житті та людська пристрасть до цього неймовірного напою. Жодна видатна подія, жодне свято не проходить без вина. Вино приваблює своєю загадковістю, надихає нас на подвиги та дає нам наснагу.

Сьогодні все більше і більше людей хочуть розбиратися у винах, знати принаймні основні принципи виноробства, володіти правилами подачі вина та його поєднання зі стравами. Сьогодні вважається престижним уміти поводитись з пляшкою вина. Усе більшою популярністю користуються школи сомельє, які дають можливість отримати базові знання з енології (про науку енологію та про професію енолога Колоніст розповідав у попередній статті, навчитися розбиратися у винах світу та дивувати своїх друзів і колег знаннями про чарівний напій.

Та навіть якщо Ви не навчались у школі сомельє, Ваша професія не пов’язана з вином, Ви все одно можете мати гарні знання про вино. Колоніст Вам у цьому допоможе і підкаже, що робити, якщо Ви довго блукаєте серед полиць з різноманітними винами у магазині і не знаєте, яка саме вино обрати. Нікому не хочеться купувати «кота в мішку»! Колоніст підкаже, як визначити ідеальний баланс між ціною та якістю? Як обрати пляшку вина та бути впевненим у ньому? Про що розкаже покупцеві етикетка, чи дійсно це вино принесе Вам насолоду? Отже, Колоніст вирішив Вам допомогти вибрати гарне якісне вино у магазині…

 

Підказка 1. Зовнішній вигляд пляшки вина.

  Скло VS bag-in-box

Зараз на полицях магазинів вино можна побачити не тільки у пляшках, а й в так званих тетрапаках “bag-in-box”, які можуть мати різний об’єм (наприклад, 1-2 літри). Класична пляшка вина має стандартний об’єм 0,75 літра. Зверніть увагу, що “bag-in-box” вина, як правило, зовсім недорогі, що говорить про їх низьку якість. Колоніст радить купувати вино виключно у пляшках, адже скло – це найкраща тара для правильного зберігання вина.

 
tetra pack
Корок VS закрутка

Пляшка може бути закрита як корковою пробкою, так і металевою закруткою. Знову дилема: чи буде якісним вино під металевою закруткою? Така пробка ніби полегшує проблему зі штопором, адже він у цьому разі не потрібен, та й за ціною такі вина будуть дешевшими. Потрібно мати на увазі, що металевими закрутками офіційно можуть закривати вина лише декілька країн Нового Світу, а європейські вина повинні мати корок. Саме через корок вино продовжує дихати киснем, продовжує своє життя, змінюється, дорослішає, розвивається. Це не означає, що під металевими закрутками Ви знайдете неякісне вино! Просто вина з таким видом пробок будуть середньої якості, як правило, столові, досить прості за своїми ароматами та смаковими якостями.

Отже, знайшовши полицю з винами у пляшках і корковими пробками, візьміть у руки дві різні пляшки. Ви, напевно, неодноразово помічали, що деякі пляшки з вином здаються легшими за вагою, ніж інші. Чи можливо це? Адже класичні пляшки мають стандартний однаковий об’єм (750 мл). У цьому випадку велику роль грає товщина скла пляшки. Легка пляшка, як правило, є дешевою, а важча пляшка має якісніше та дорожче скло. Великі вина будуть забутильовані виключно у “важкі” пляшки.

Форма пляшки

Форма пляшки також може Вам підказати, яке вино чекає на Вас усередині. Є декілька класичних форм пляшки, які використовуються у світі для бутилювання вин. Найпоширеніша так звана бордоська форма – пляшка циліндричної форми, яка має “плечі”. Форма пляшки зумовлена тим, що червоні вина регіону Бордо (звідки й походить така форма пляшки), витримували в дубі та не фільтрували, тому на дні пляшки часто осідав благородний осад. І для того, щоб, наливаючи вино, осад не потрапляв у бокал, придумали форму з “плечами”, які його затримують у пляшці. Прославляють цей регіон такі червоні сорти винограду, як Каберне та Мерло, тому їх асамбляж (змішування) є найпоширенішим.

Сьогодні більшість вин уже фільтрують, і осад у них не з’являється, але форма такої пляшки збереглась і широко використовується у світі. Дана форма пляшки допомагала не тільки затримати осад, а й є дуже зручною для зберігання на полицях, тому що її легко закріпити у горизонтальному положенні. Тим паче з такою формою пляшки коркова пробка завжди буде змочена вином, що  надзвичайно важливо при довготривалому зберіганні вина.

В Україні за законодавством усі вина без винятку повинні бути відфільтровані, адже (за законодавством) “вино придатне до реалізації лише у тому випадку, якщо у ньому не з’явилось ніякого помутніння чи видимого осаду”. Виробники змушені фільтрувати червоні вина, щоб на полицях вони сяяли своїм блиском та прозорістю. Хоча фільтрація червоного вина забирає з нього багато речовин, які роблять це вино повнотілим, дають гарний баланс кислотності та танінності і продовжують йому життя у пляшці.

Колоніст бутилує свої вина у пляшки бордоського типу та закриває їх виключно корковими пробками, які закуповує з Португалії.


Вино Колоніст

Інша форма пляшки називається бургундська – вона вже має плавні лінії та не має “плечей” для затримання осаду. Це зумовлене тим, що у Бургундії здебільшого виробляють білі вина, які гарно фільтрують, які не мають осаду, і тому для них більш придатна така форма. Серед відомих вин-еталонів Бургундії – витримані Шардоне, у тому числі Шаблі, адже виноград сорту Шардоне є одним з найкращих у даному регіоні. У декількох інших регіонах Франції також використовують пляшку такої форми для бутилювання вин з сортів Шардоне та Піно Нуар.


Вино Шаблі у класичних пляшках бургундського типу

Форма пляшки часто говорить про характер вина у ній. Досить дивна, на перший погляд, форма пляшки німецьких вин нагадує “флейту” – довгувату та витончену. Як правило, у “флейтах” Ви знайдете рислінги та гевюрцтрамінери з регіонів Мозеля та Ельзасу.


Вино Рислінг

Це далеко не повний перелік форм пляшок, адже деякі регіони світу закріпили за собою використання рідких оригінальних форм пляшок виключно для власних вин, і саме за формами, які дуже сильно відрізняються від інших, і можна знайти ці вина.

Пляшки з ігристим вином мають усім добре відому форму пляшки, здебільшого темно-зеленого кольору. Найголовніша відмінність такої пляшки від тихих вин – це товщина скла, адже пляшки з ігристим вином повинні витримати тиск усередині. Колоніст для виробництва ігристого вина Біссер (класичним методом шампанізації у пляшці) закуповує пляшки, які витримують тиск у 5 атмосфер, адже під час традиційного методу шампанізації вино насичується газами саме у пляшках (а не в окремих металевих ємностях), тиск усередині яких піднімається, тому дуже важливо мати скло, яке у майбутньому витримає гру бульбашок.  На це слід зважати, тому що середня швидкість, з якою пробка може вистрілити, становить 13 метрів за секунду!

 

Підказка 2: Про що розкаже етикетка?

 

Вибравши пляшку, перше, що повинно привернути увагу, – це наявність акцизної марки. Акциз є обов’язковим на пляшках з вином, тому Колоніст радить не вживати вина без акцизної марки, щоб раптом не натрапити на фальсифікат.

Після цього не полінуйтесь прочитати етикетку. Етикетки на пляшках складаються з двох частин – лицьової та контретикетки. Як правило, лицьові етикетки розкажуть Вам назву вина, виробника (торгову марку), логотип компанії-виробника, рік урожаю. В Україні є перелік обов’язкової інформації, яка за законодавчими нормами повинна бути вказана як на лицьовій етикетці, так і на контретикетці. Зверніть увагу, що перелік обов’язкової інформації на етикетках відрізняється у різних країнах, тому на пляшках, вироблених в Україні, можна знайти ту інформацію, яку абсолютно не потрібно вказувати на пляшках, наприклад, у Франції.

Перше, на що слід звернути увагу, – це на загальний вигляд етикетки. Світова практика довела, що великі і дуже гарні вина ні в  якому разі не будуть використовувати надзвичайно яскраві, з неоновими кольорами етикетки, ніби намальовані різнокольоровими маркерами. Вважається, що етикетка повинна бути у стриманій кольоровій гамі, адже вона не повинна відволікати від вмісту всередині. А він у цьому разі головний! Деякі виробники індустріальних дешевих вин можуть використовувати надзвичайно яскраві етикетки заради того, щобпросто привернути увагу покупця. Погодьтесь, що серед сотні пляшок у магазині легше виокремити саме яскраву, яка одразу впаде в око. Та досвідчений покупець все-таки зверне увагу на прості спокійні етикетки, на яких важливим буде текст. Такі етикетки можуть приховувати фантастичні вина всередині.

Що найголовніше на етикетці? Деяка інформація може писатись на етикетці з власного бажання виробника, але вона буде важливою і корисною покупцеві. Наприклад, зазначення певного регіону, де вино було виготовлене. Саме вказане географічне розташування уже автоматично підвищує якість винограду, а, отже, і вина. Зверніть увагу, вина, які виготовляються з винограду, що вирощується у тій самій місцевості, де розташована виноробня, завжди матимуть вищу якість. А вина, які виготовлені з винограду або з виноматеріалу, що транспортувався через усю країну, а може й з-за кордону, апріорі втрачають якість.

Каберне Колоніст Стандартна контретикетка вина Каберне Колоніст із вказанням точного географічного регіону[/caption]

На прикладі етикетки Колоніста можна побачити вказаний регіон, що виноградники та виноробня розташовані у Придунайській Бессарабії, досить відомому виноробному регіоні, на березі найбільшого в Україні озера Ялпуг, на одній широті з Бордо та П’ємонтом – 45 паралель. Дійсно, виноробня розташована на відстані 10 хвилин від виноградників, тому зібраний урожай уже впродовж години потрапляє на первинну переробку, не встигає окислитись чи почати бродіння.

Ми упевнені, що слово “виноматеріал” у багатьох з Вас викликає подив і запитання “що це?” Виноматеріал – це вино, яке ще не було розлите у тару для споживання. Тобто, це готовий продукт, який може перед бутилюванням ще пройти стадію фільтрування та стабілізації сіркою, а у майбутньому буде розлитий у пляшки. Як правило, виноматеріал зберігають у великих металевих ємностях. Та найбільшу недовіру і навіть страх у покупців викликає фраза: “сухий виноматеріал”. Одразу багато хто може подумати про “порошкові вина”. Але порошкових вин не буває! Бувають вина з неякісного, хворого, гнилого винограду, або з неякісного виноматеріалу, який міг бродити та псуватись під час довготривалого транспортування з-за кордону, і його потрібно рятувати антибіотиками чи іншими хімічними препаратами! “Сухого виноматеріалу” також не слід боятися, адже це просто технологічний термін, який означає сухе вино, не розлите у пляшки. Сухим виноматеріал називається тому, що він був повністю виброджений “насухо”, не містить цукру, і у майбутньому цей виноматеріал стане сухих вином.

В Україні на етикетках, і у Колоніста в тому числі, можна прочитати таку фразу: “Склад: виноматеріал з винограду сорту Каберне”. Нехай Вас не лякає слово “виноматеріал” у цьому випадку, адже є законодавчі технологічні інструкції опису складу продукту, яких виробник змушений притримуватись під час складання етикетки. У даному випадку вино повністю зроблене з винограду сорту Каберне, але виробник повинен вказати сировину – виноматеріал. Найголовніше, щоб виноматеріал був власного виробництва, не придбаний.

Уявіть вина, які виробляються з придбаного виноматеріалу, завезеного з-за кордону у величезній кількості! Для зберігання такої кількості виноматеріалу під час транспортування можуть використовуватись штучні стабілізатори, які перетворюють живе вино у незрозумілу рідину. Виготовлення вин не з винограду, а вже з готового придбаного виноматеріалу одразу знижує його вартість, якість та спрощує увесь процес виготовлення вина для виробника.

Серед корисної для споживача інформації на етикетці також є і перелік сортів винограду, які використовувались для виробництва конкретного вина. Вина можуть бути моносортовими – виготовленими виключно з одного сорту винограду. Наприклад, вина Колоніста Каберне, Мерло, Одеське чорне, Сухолиманське, Трамінер, Рислінг. Можуть бути асамбляжі – вина з декількох сортів винограду, змішаних на різних стадіях технологічного процесу та у різних пропорціях. Колоніст виробляє класичний бордоський асамбляж Каберне-Мерло категорії “Висока гама” шляхом змішування виноматеріалів з двох сортів винограду Каберне та Мерло під час витримки у дубі. Тобто декілька місяців Мерло та Каберне витримуються у дубових французьких бочках окремо, потім вони змішуються у необхідній пропорції (як правило 50%-50%) та довитримуються до готовності. Увесь період витримки у дубі може займати 9 місяців.

Є вина, які можуть мати три, чотири і більше сортів в одній пляшці. Виробники в деяких європейських країнах не зобов’язані вказувати сортовий склад вина. Наприклад, відоме вино Франції Шаблі уже багато років тримає еталонні позиції у світі, але багато хто донедавна навіть і не знав, що Шаблі виготовляють зі 100% Шардоне! Та якщо Ви хочете придбати пляшку білого вина, виготовленого в Україні, на якій не написано нічого, окрім “біле сухе вино”, навряд чи Ви отримаєте якісне вино. У таких пляшках можуть бути намішані усі сорти, які тільки могли зібрати чи придбати для виноматеріалу.

Серед корисної інформації на етикетці слід виокремити також рік урожаю. Зверніть увагу, на пляшках вказують рік урожаю, а не рік бутилювання. Тому дата бутилювання може бути набагато пізніше. У випадку з витриманими винами бутилювання відбувається наступного року після збору врожаю. Вказаний рік врожаю говорить про те, що вино виготовлене з урожаю одного року. Звідси й походить світова гонитва за великими врожаями, адже у світових винних довідниках завжди можна знайти перелік найкращих та найгірших урожаїв у різних винних регіонах світу. В Україні, наприклад, видатними урожайними роками в Одеській області вважаються 2009, 2011, 2013 роки. За словами головного технолога виноробні Колоніст Лідії Задніпряної, 2011 рік мав врожай, якого Україна не бачила останні 50 років! Того року усі кліматичні та погодні умови були настільки сприятливими, що усі ягоди винограду на гронах дозріли рівномірно! А от 2010 рік мав багато дощів, що звичайно вплинуло на врожай винограду. Червоні вина наступних років також високої якості, але вони ще досить молоді, їх потенціал розкриється з часом.

Рік врожаю може не вказуватись на пляшках з ігристим вином, тому що для виготовлення шампанського використовують виноматеріали декількох років. Саме завдяки змішуванню виноматеріалів різних урожаїв і можна щороку отримувати однаковий смак та аромат ігристого вина. Це важливо для споживача, який звик до певного вина, його смаку та аромату.

Є багато додаткової інформації, яку можна знайти на етикетках. Звичайно, детальний опис органолептичних характеристик (колір, смак та аромат) вина допоможе обрати вино за Вашим власним смаком. Колоніст також вирішив допомогти споживачеві та розмістив на контретикетці інформацію стосовно температури подачі даного вина, правильного бокалу саме для цього вина, та описав технологічний процес виготовлення. А саме, вказав, у якому дубі вино витримується, яка технологія використовується, та навіть вказав параметри винограду та вік лози. Чим лоза старша, тим краще. Підвищить якість вина також інформація стосовно ручного збору врожаю. Колоніст на власних плантаціях використовує виключно ручний збір винограду.

 

Підказка 3: Ціна вина.

 

Чи можна знайти якісне вино за невелику ціну? Можливо, Ви здивуєтесь, але можна! Є багато доступних за ціною вин (у межах 200 гривень) гарної якості. Ці вина не будуть витримані у дубі, будуть столові, досить прості, легкі, зрозумілі, але вони будуть добре зроблені, натуральні, живі.

Давайте розглянемо з Вами складові ціни на пляшку вина, і тоді можна дійти висновку, скільки щонайменше може коштувати пляшка якісного натурального вина на полиці в магазині.

Що виробник закладає у ціну свого вина? Зрозуміло, що ціноутворення – це одна з найскладніших задач, яка стоїть перед виробником. Якщо говорити про індустріальні вина, тобто виробників-гігантів, які виробляють по декілька мільйонів пляшок на рік, то такі вина, як правило, стоять у найнижчій ціновій категорії. А якщо говорити про авторські вина, то на маленьких сімейних виноробнях кожну пляшку плекають, як дитину, кожна пляшка – це кропітка цілодобова праця, кожна пляшка – це витвір мистецтва. У цьому випадку вино для автора-винороба безцінне!

Ціна пляшки, виробленої в Україні, включає в себе собівартість, що складається з затрат на виробництво, матеріалів (виноград, реагенти, пляшка, коркова пробка, друк етикетки тощо), витрачених ресурсів, оплати праці, вартості акцизу, вартості дозвільних ліцензій, маржі, націнки магазину та податків. До ціни пляшки з-за кордону додайте вартість транспортування, збори митниці при ввезенні до країни, переклад етикетки тощо.

Раніше в Україні вартість пляшки вина також включала і надзвичайно дорогу ліцензію на оптову торгівлю вином, яка становила 500 000 гривень. Але завдяки старанням виноробів та виноградарів, групи народних депутатів та їх колег з міністерств, півтора року тому був поданий законопроект щодо внесення змін до Закону України та скасування даної ліцензії. І нещодавно цей законопроект було прийнято голосуванням у Верховній Раді і у жовтні 2016 року підписано Президентом України!

Колоніст розрахував нижній поріг вартості однієї пляшки простого столового невитриманого вина на полиці в магазині. Приблизна вартість варіюється у межах близько 100-150 гривень (4-6 доларів США). Зверніть увагу, що вартість однакового вина у різних магазинах може відрізнятись в залежності від власної націнки магазину. Окрім того, про таку вартість не слід говорити, якщо мова йде про вина у сегменті HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering). Вина у закладах харчування можуть бути у декілька разів дорожчі.

Ні в якому разі не можна порівнювати вино з України та вино з Європи за однакову ціну, тому що вартість пляшки з-за кордону у країні походження буде набагато нижча, ніж пляшка за ці гроші в Україні. І дуже часто споживач, не довіряючи українським винам, обирає пляшку вина з-за кордону за однакову ціну з українським вином, але у цьому випадку покупець програє. Адже якість українського вина буде вищою.

Якщо вино буде вищої категорії, наприклад, витримане у французькому 100-літньому дубі або виготовлене за допомогою рідкісної надскладної технології, воно матиме набагато вищу вартість.

Під час вибору вина у магазині скористайтесь корисними підказками від Колоніста і Ви оберете вино, яке Вас не розчарує. Керуйтесь власними смаками та вподобаннями. Не бійтеся експериментувати та знайомитись з новими невідомими винами для Вас! Вірте в українські вина! Як-то кажуть, не потрібно бути відомим, щоб бути незабутнім!

 

Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика