Оформить заказ
Вино на Різдво
У чому магія. Традиції споживання вина на Різдво

Вино на Різдво – це чудовий спосіб насолодитися святковою атмосферою та підкреслити особливість цього великого дня. Різдво – це час радості, душевного спілкування, сімейних зустрічей та частування за великим столом. У багатьох культурах вино стало невід'ємною частиною цього свята. Пориньте в історію різдвяної винної традиції разом з сімейною виноробнею «Колоніст».

Вино і релігія

Традиція споживання вина на Різдво має давню історію, і навіть у Біблії цей благородний напій згадується понад 200 разів. Перше чудо Ісуса повʼязане саме з вином. У Євангелії від Івана йдеться, що Ісус перетворив воду на вино під час весілля в Кані Галилейській. Цей епізод символізує радість та єднання, а також традицію вживання вина під час святкових подій.

У християнстві вино справді відіграє важливу роль, нагадуючи про величезну жертву та любов, пов'язану із народженням Ісуса Христа. Вино фігурувало і під час Тайної Вечері, яку Ісус провів зі своїми учнями перед смертю. Як символ крові Христа, воно має глибокий духовний контекст. Ця історія робить вино не лише напоєм, але й уособленням віри, відданості та вдячності.

Християнство шанує вино на святковому столі зокрема і тому, що після посту воно може сприяти кращому перетравленню насичених багатих святкових страв. У виборі вина до різдвяного столу слушно покладатися на власні вподобання та традиції у вашій сім'ї. Зверніть увагу на наші червоні вина Мерло, Каберне Совіньйон, Одеський Чорний, які своїм повним та насиченим смаком насамперед асоціюються з зимовими святами та холодною порою. Однак білі Шардоне, Сухолиманське, Рислінг та класичні ігристі Blanc de Blanc також є гарним акордом до різноманітного святкового столу. А ще Різдво це гарний привід поласувати ароматними десертними винами, що так добре поєднуються з солодкими завиванцями, ромовими бабками, імбирними тістечками, штоленами, медівниками, бісквітами та сирниками.

Виноробство і Різдво

Різдвяний період має велике значення для розвитку виноробства. У цей час у багатьох країнах світу відбуваються святкові винні ярмарки, а багато виноробень охоче приймають гостей у період різдвяних свят, влаштовуючи дегустації та екскурсії. 

У багатьох виноробних регіонах Різдво припадає на період, коли нові вина вже готові для споживання. Це гарна нагода відкрити смаки нового врожаю і під час родинних зустрічей, обідів та святкових заходів насолоджуватися свіжим ексклюзивним напоєм.

Винороби під Різдво готують особливі сезонні пропозиції для своїх споживачів з порадами та ідеями щодо гастрономічних поєднань. Наприклад, сімейна виноробня «Колоніст» радить скористатися теплим різдвяним періодом і зібратись сімʼєю за приготуванням справжнього українського глінтвейну. Уявіть, як джемні аромати темних ягід, шоколаду та солодких прянощів розносяться по вашій оселі і створюють затишний святковий настрій. Цей ритуал неодмінно подарує лише добрі емоції. Для приготування теплого різдвяного напою вам знадобиться червоне сухе вино «Одеський Чорний», мед і пригорща улюблених приправ (кориця, кардамон чи бадан). Нагрійте вино до гарячого стану, але не кипʼятіть. Додайте інгредієнти за бажанням. Налийте у масивний стакан або чашку, прикрасьте кружальцем цедри і смакуйте у родинному колі. 

Різдвяні винні традиції 

У різних країнах і культурах сформувалися свої унікальні традиції споживання вина на Різдво. У Франції, наприклад, вино є невід'ємною частиною різдвяних столів. Кожен французький регіон славиться своїми винами, які тісно пов'язані зі спеціалітетами певної місцевості. Наприклад, у Бордо популярні червоні вина, у Шампані — ігристі, а в Бургундії — вишукані білі.

Ігристі вина, зокрема просеко, стали символом легкості та святкового настрою в Італії. Під час різдвяного обіду часто подають свіже та бадьоре ігристе вино. Традиційні різдвяні десерти, такі як пандоро та панетоне, в Італії часто поєднують із вином. Ці солодкі страви, просочені ароматними фруктовими та винними нотами, стають ідеальною парою до келиха Амароне чи Марсали.

Різдво, їжа та вино в Україні 

Різдво в Україні — це час тепла, радості та смачної їжі, яка об'єднує родину навколо святкового столу. Українці приділяють особливу увагу приготуванню страв, а вино стає невід'ємною частиною свята.

Винороби в Україні виготовляють високоякісні вина, які ідеально підходять до святкових страв. Червоні сорти, такі як Каберне Совіньйон, Мерло, Одеський Чорний гарно поєднуються з ситними насиченими мʼясними стравами, а білі сорти, такі як Шардоне, Рислінг, Сухолиманський розкішно пасують до вершкових, рибних, грибних делікатесів та виробів із тіста. 

Стіл на Різдво – це не просто їжа та вино, але і час для спілкування, обміну подарунками та подяк за минулий рік. У кожної сімʼї та регіону свої гастрономічні традиції на Різдво. Ми маємо смачну автентичну кухню, до якої дуже цікаво підбирати вина. «Колоніст» напередодні Різдва вирішив надихнути вас оригінальними рецептами і пропонує кілька ідей щодо поєднання вина та страв. І нехай магія свята запанує на ваших столах.

Почнемо із закусок. Українці дуже люблять всілякі маленькі смаколики на кшталт канапок, рулетиків, фаршированих яєць чи овочів. Ловіть цікавий рецепт канапок з буряком, бринзою та грибами. 

Інгредієнти:
• Багет 
• Буряк
• Печериці  
• Бринза
• Олія 
• Масло
• Фенхель подрібнений 
Багет порізати і підсушити в духовці або на сухій сковорідці. Буряк запекти у фользі, попередньо посипавши фенхелем (приблизно 1 год.), нарізати скибками. Печериці порізати середніми шматочками і обсмажити в олії до золотистого кольору, додавши трішки вершкового масла. Бринзу порізати слайсами. На хліб викласти бринзу, зверху буряк, далі печериці, викласти на улюблену тацю і похвалити себе за приготування вишуканої закуски. Спробуйте ці канапки з напівсухим Рислінгом «Колоніста», який гарно перегукнеться з солодкістю бурячка. Гарним вибором також буде молоде Мерло: його насичений ягідно-фруктовий мʼякий смак гармонійно підкреслить основні смаки закуски. 

Різдвяний стіл без риби годі уявити. Українці – справжні митці у приготуванні риби у всеможливих варіаціях. Ми не пасемо задніх і ділимося з вами швидким рецептом слабосоленого лосося. 

Інгредієнти:
• 500 г свіжого філе лосося 
• 3 ст. л. морської солі 
• 2 ст. л. цукру
• 1 ч. л. меленого чорного перцю
• Декілька гілочок свіжого кропу

Філе лосося добре промити та витерти паперовим рушничком. У мисці змішати морську сіль, цукор та чорний перець. І суміш для соління готова. Рівномірно розподілити половину суміші на дно глибокої форми, покласти філе лосося шкіркою вниз. Решту суміші посипати рівномірно на рибу, накрити плівкою та поставити у холодильник на добу, після промити його від солі і витерти насухо. Трішки терпіння і ваша ніжна рибка готова. Слабосолений лосось можна подавати як окрему закуску, до смаку збризніть лише лимонним соком і прикрасьте гілочкою кропу. А можна й використати для приготування салатів. 

До слабосоленого лосося ідеально підходять вина з вираженими фруктовими ароматами та свіжістю, що вирівняють його ніжний смак. Спробуйте наше біле сухе Шардоне з фруктовими та маслянистими нюансами, що ідеально доповнить солоний смак лосося. Гармонійно працюватиме Сухолиманське з його яскравою ароматичною та приємною свіжістю. 

І про салати. Рецепт салату зі слабосоленим лососем:
Інгредієнти:
• 200 г слабосоленого лосося (нарізаного тонкими шматочками)
• 150 г міксу салату (шпинат, рукола, лоло-россо)
• 1 чашка вареної цвітної капусти
• 1 велике авокадо (нарізане кубиками)
• 1/2 чашки грецьких горіхів
• 1/4 чашки нарізаних чері 
• 1/4 чашки нарізаного кропу
• Сіль та свіжомелений чорний перець за смаком
Для заправки:
• 2 столові ложки оливкової олії
• 1 столова ложка лимонного соку
• 1 чайна ложка меду
• 1 чайна ложка діжонської гірчиці
• Сіль та перець за смаком
У великій мисці зʼєднайте мікс зелені, капусту, авокадо, горіхи, томати та кріп. Додайте нарізаний слабосолений лосось. У окремій мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, мед та гірчицю. Збийте, додаючи сіль та перець за смаком. Полийте салат заправкою перед подачею. Насолоджуйтеся чудовим поєднанням свіжих смаків та ніжності лосося під акомпанемент келиха ігристого «Біссер» від нашої виноробні. Наш брют зроблений за класичною технологією шампанізації (méthode traditionnelle) з витримкою не менш як 18 місяців на дріжджовому осаді. Його освіжаючий, витончений смак ідеально підійде до ніжного лосося, а шовковиста дрібна ігристість полегшить жирність вашої страви. Для любителів злегка солодких стилів вин добре підійде наш фруктовий яскравий Рислінг. Він гармонійно перегукуватиметься з легкою солодкою пікантністю медової заправки. 

Українці надзвичайно щедра нація, і це відчується у кожній страві, особливо святковій. Дивовижні різдвяні рецепти зваблюють рецептори не лише складом, а й назвами. Взяти хоча б шпундру з яловичини. Це автентична та смачна страва, яка точно стане героєм вашого різдвяного столу.

Інгредієнти:
• 500 г яловичини (нарізаної на невеликі шматочки)
• 1 велика цибуля (нарізана)
• 2 зубчики часнику (пресовані)
• 2 столові ложки томатної пасти
• 1 чашка бульйону (яловичий чи овочевий)
• 2 столові ложки олії для смаження
• 1 чайна ложка кмину
• Сіль та перець за смаком
• Свіжа зелень для оздоблення (петрушка чи кріп)
Для початку слід обсмажити нарізану яловичину на олії до золотистого кольору. Додати нарізану цибулю та тушкувати до мʼякості. Додати потовчений часник та кмин, і смажити ще 1-2 хвилини. Потім покласти томатну пасту та перемішати. Смажити протягом ще 2-3 хвилин, доки не вивільняться аромати. Врешті залити усе бульйоном, довести до кипіння і готувати на помірному вогні протягом 1,5-2 годин. Мʼясо має стати ніжним. Сіль та перець за смаком. Подавайте шпундру гарячою, прикрасьте свіжою зеленню і насолоджуйтесь її насиченим оксамитовим смаком. Якщо сервірувати шпундру з запеченою картоплею із розмарином, пюре або теплим салатом з овочей гриль, цю смачну різдвяну історію ви будете памʼятати цілий рік. 

Яке ж вино складе достойну компанію цій особливій страві? Насамперед червоне. Наш Каберне-Мерло «Висока гама» з вираженими та оксамитовими танінами, ароматами чорних фруктів та щедрим багатим смаком підкреслить структуру та інтенсивність тушеної яловичини. М'яке та фруктове Мерло з легкими танінами створить приємний баланс з ніжним м'ясом. Смаковий фруктовий димний профіль Одеського Чорного вдало доповнить будь-яку мʼясну страву, тому ви не прогадаєте, якщо оберете справжній український автохтон. Якщо ви віддаєте перевагу білому вину, то наше повнотіле, витримане у діжці Шардоне підкреслить ароматику та ніжний смак вашої страви.

І на десерт ми підготували для вас десерт. Точніше рецепт, і вино до нього. 
Медівник з маком та горіхами
Інгредієнти:
• 4 яйця
• 1 чашка цукру
• 1 чашка меду
• 1 чашка вершкового масла
• 1 чайна ложка соди гашеної оцтом
• 1 чайна ложка медового екстракту
• 4 чашки борошна
Начинка:
• 1 чашка маку (перемеленого)
• 1 чашка горіхів (подрібнених)
• 1 чашка меду

У великій мисці добре збити З яйця з цукром, додати мед, вершкове масло, соду, медовий екстракт. Поступово підсипати борошно і змішувати до однорідності. У мисці змішати мак, горіхи та мед. Тісто розділити на дві рівні частини. Розкатати одну частину на папері для випікання. Викласти зверху половину начинки. Потім розкачати другий шар тіста, викласти зверху і покрити рештою начинки. Випікати в попередньо розігрітій духовці при 180°C протягом 25-30 хвилин або до золотистого кольору.
Цей медівник з маком та горіхами прикрасить ваш святковий стіл та принесе атмосферу тепла та насолоди. А келих нашого марочного портвейну «Башта» зробить ваш десерт ексклюзивним у смаку. Відчуйте насичений аромат чорного шоколаду, чорносливу, родзинок та спецій у нашому портвейні, насолодіться його гармонійним смаком, з домінуючими нотами сушених ягід, вишні та смородини, й довгим плодовим післясмаком.  З десертом чи без, він є гарним дежистивом і сприятиме легкому засвоєнню спожитої їжі, бадьоритиме організм і зігріє не лише тіло, а й серце. 

другие товары

Подписаться на последние
новости и события

Например: email@email.com Введите e-mail Символ  запрещен
Подписаться

Связаться

Например: Валера Введите имя
Например: valera@host.com Введите e-mail Введите  запрещен
Например: +38 099 999 99 99 Введите Телефон Символ  запрещен
Связаться

Минимальная сумма заказа 1000 грн. Положите в свою корзину еще несколько бутылочек вина!

Добавлено в корзину